Povestea producătorului – Realitatea în Construcții #23
Acum ceva timp am stat de vorbă cu un producător național de mobilier, de canapele. Pur și simplu am descoperit o poveste despre ce înseamnă să fii captiv într-un circuit de vânzare cu hipermarketurile mari din România.
Am descorperit ce înseamnă ca businessul tău să depindă de 3 mari sau de 2 mari cumpărători și cât de mult te pot negocia acești 2 mari cumpărători dacă businessul tău se bazează doar pe ei. De ce spun lucrurile astea? Pentru că în general atunci când nu ai alternative cel care îți dă mai mult suport, îți dă o gură de oxigen sau îți cumpără produsele, pur și simplu te poate negocia pentru că puterea este la el. Astfel sunt hipermarketuri mari din România care au profit net imens și asta pentru că negociază foarte mult producătorul autohton la preț și îi impune anumite reguli.
Acesta face credite bancare ca să poată suporta producția și materia primă, astfel încât hipermarketul să aibă cât mai mult adaos. El nu micșorează prețul la client, pur și simplu negociază mai mult la producător, astfel încât acesta să nu câștige foarte mult, să nu își poată dezvolta rețeaua și să depindă doar de el. Încurajați producătorii cumpărându-le produsele prin internet și nu neapărat de la producători. Sunt anumiți vânzători care vând produsele online și nu mai trec prin acest lanț imens care înseamnă cheltuieli, logistică, profit.
Cumpărați online și verificați foarte bine calitatea produselor pentru ca hipermarketurile pot negocia o calitate mai slaba datorită volumului mare pe care îl achiziționează de la producătorul respectiv. Așa se întâmplă și în piața alimentară. Producătorii Români nu sunt foarte avantajați, de aceea și foarte multe produse alimentare vin din import.
Nu mă credeți, cercetați, dar gândiți-vă că are sens tot acest lanț.
Mult succes!
Vezi mai jos mea in intregime