ZF Investiţi în România! Cosmin Răileanu, Vindem-ieftin.ro: Preţul fierului a ajuns la un minim al ultimilor doi ani

♦ Există o tendinţă de scădere a preţurilor pentru a încuraja clienţii finali să-şi înceapă proiectele pe care le amână pentru 2023. 

Piaţa materialelor de construcţii trece în continuare printr-o perioadă de criză. Preţurile pentru elemente precum fierul au ajuns la minimul ultimilor doi ani, chiar dacă producătorii se confruntă în continuare cu facturi ridicate la energie, a explicat Cosmin Răileanu, fondator al casei de comenzi online Vindem-ieftin.ro, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Mă bucură că scad preţurile, dar nu vor scădea foarte mult pentru că nu au unde să se ducă. Fierul a ajuns la un minim al ultimilor doi ani. Fierul era în mod normal în jur de 4 lei/kg. Când a început războiul s-a dus peste 8 lei, iar acum s-a întors la 3,6-4 lei/kg, în funcţie de cantitatea pe care o cumperi“. 

Clienții preferă să renoveze în loc să construiască

Dacă anul 2021 aducea o problemă de stocuri în piaţa materialelor de construcţii, anul acesta a venit cu o problemă pe partea de preţuri, odată cu începutul războiului din Ucraina. Antreprenorul a povestit că în acest moment se observă o încetinire a cererii. Clienţii din piaţă se orientează mai mult spre partea de renovări şi mai puţin spre partea de cărămidă şi fier, două elemente de referinţă pentru construcţiile noi.

„E drept că odată cu venirea crizei preţu­lui a fost o problemă şi cu stocul care era în de­pozite. Mai exact, unele preţuri la produ­sele aflate deja în stoc au fost majorate artifi­cial. A fost o mică speculă, iar victimele au fost cli­enţii care voiau să pornească proiecte în pri­măvară, dar care s-au lovit de preţuri foarte mari. Mulţi dintre ei s-au oprit, din păcate. Foarte supăraţi şi înverşunaţi, aceştia au vrut să dea o lecţie şi pur şi simplu au oprit pro­iectele şi le-au amânat pentru anul următor“. 

Costuri în creștere

Semnalele negative care se văd astăzi în piaţa materialelor de construcţii vin dinspre furnizorii care au businessurile ancorate în ceea ce Cosmin Răileanu numeşte „piaţa tradiţională“, adică vând către cei care fac stocuri, în depozite ori magazine de bricolaj.

„Au zis că luna iunie a fost una dintre cele mai proaste luni din ultimii doi ani, deşi raportat la creşterea preţurilor ar fi trebuit să fie o lună foarte bună. Cantităţile fiind foarte mici, nu a contat că s-a mărit preţul. Am observat o tendinţă tot mai accentuată de scădere a preţurilor. Pentru că nu au mai avut vânzări, foarte mulţi furnizori au început să facă diverse promoţii pentru a încuraja clienţii să-şi reînceapă totuşi proiectele“.

Una dintre problemele pieţei în acest mo­ment este legată de costurile în creştere, de la costul energiei şi până la cel al combustibilului utilizat în transportul produselor. „Eu cred că unii dintre funrizori merg chiar sub costul lor de producţie pentru a nu pierde cotă de piaţă. Este un lucru foarte important, sunt producători importanţi în România pentru care cota de piaţă contează mai mult decât profitul, pentru că le dă perspectiva de peste ani. Iar aceştia şi-au fixat ca obiectiv principal să rămână ancoraţi în piaţă. Nu mai vorbeşte nimeni de profit, ci de supravieţuire“. 

Casa de Comenzi Vindem-ieftin.ro

Vindem-ieftin.ro este o casă de comenzi pentru materiale de construcţii, care acţionează ca o punte între producători şi cumpărători. Ofere clientului final preţuri mai mici decât ar fi obţinut aceştia pe cont propriu la producător sau într-un lanţ de magazine de specialitate. Adaosul practicat de companie este în medie de 5-7%.

Cifra de afaceri a companiei s-a situat la 10 mil. euro în 2021. În acest an businessul se îndreaptă spre 15 mil. euro, în contextul în care lucrează cu circa 40 de oameni. Marja de profit se situează aproape de 2%.



    Prin trimitere esti de acord cu termenii si conditiille "GDPR"

    Vezi mai jos mea in intregime

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    16 − two =