Modul inedit prin care un antreprenor a atras atenția la pericolele de pe drumuri. A alergat 21 de ore pe „șoseaua morții”

Un antreprenor din Râmnicu Sărat a ales un mod inedit de a atrage atenţia la pericolele de pe Drumul Naţional 2 sau „şoseaua morţii”, aşa cum este cunoscut.

Cosmin Răileanu a alergat 150 de kilometri către casă, din centrul oraşului Bacău, sperând că va convinge autorităţile să monteze separatoare de sensuri ce pot salva multe vieți. Peste 26% din accidentele produse în țara noastră au avut loc pe DN2, arată ultimele date ale autorităților.

Aventura lui Cosmin a început din parcul Catedralei din Bacău. Alături de câţiva prieteni a făcut o scurtă încălzire şi a pornit în pas alert pe traseul de 150 de kilometri spre Râmnicu Sărat, pe Drumul Național 2, supranumit și „drumul morții”. În reţeaua europeană este cunoscut ca E85.

Cosmin Răileanu, antreprenor: „Circul foarte mult pe E85. De câte ori plec mă gândesc cum să fac să mă întorc sănătos acasă. Uneori evit la limită anumite situaţii, anumite accidente”.

Oamenii s-au alăturat inițiativei sale de a arăta cât de periculos este acest drum și cât de importante sunt separatoarele dintre sensuri. Un fost membru al echipei de fotbal pentru nevăzători a României a alergat cu Cosmin în primii kilometri.

Mihai Nistor, fost jucător de fotbal: Mi-am dat seama că fac parte şi eu din societate, din oamenii care circulă pe european şi din oamenii care în orice moment sunt supuşi riscului”.

Nici prietenii nu l-au lăsat la greu pe Cosmin

Beatrice Ionescu, susţinătoare: „Este într-adevăr un act de mare curaj la fel cum e un act de mare curaj şi să conduci pe E85 în zilele de astăzi şi ne gândim că este important să atragem atenţia asupra acestui lucru”.

Irina Anton, susţinătoare: „Incercăm să fim alături de Cosmin pentru că are un scop bun în a-i face pe oameni să conştientizeze că viteza poate să ucidă”.

Pe traseu, unii șoferi au salutat inițiativa, dar alții l-au claxonat pentru că încurca traficul.

Însă, după un drum anevoios de 150 de kilometri, Cosmin a ajuns acasă, unde a fost așteptat de prieteni.

Cosmin Răileanu, antreprenor: „Nu mă așteptam să fie atât de zgomotoasă, de aglomerată, riscantă pe alocuri. Foarte mult trafic”.

Î: Câte ore ai alergat?

Cosmin Răileanu: „Cred că 21 de ore și 17 minute”.

În 2020, pe drumul ce leagă Moldova de Bucureşti şi-au pierdut viaţa numai puţin de 420 de persoane, ceea ce reprezintă 26 %, adică mai mult de un sfert, din totalul celor care au murit în accidente rutiere în toată România, arată datele autorităților.

Cătălina Păduraru, purtător de cuvânt PJ Bacău: „De la începutul acestui an, pe raza de competenţă a judeţului Bacău au avut loc 14 accidente grave soldate cu 16 persoane decedate, 7 răniţi uşor şi 4 răniţi grav”.

Separatoarele dintre sensuri sunt o soluţie şi se caută fonduri pentru a monta cât mai multe.

În prezent sunt puţine localităţi de-a lungul DN2 în care s-a pus în practică această soluție.

De exemplu, în judeţul Bacău acestea există doar în comuna Răcăciuni, iar în judeţul Vrancea doar în localităţile Goleşti şi Dumbrăveni.    Prin trimitere esti de acord cu termenii si conditiille "GDPR"

    Vezi mai jos mea in intregime

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    15 − two =