Cât de sus a ajuns un râmnicean în planurile căruia nu a crezut mai nimeni. Povestea de succes a lui Cosmin Răileanu, tânărul care a reușit o afacere de milioane de euro

 

“Dacă vrei să schimbi ceva, nu trebuie neapărat să te muți după noroc, aduci norocul la tine.” Este motto-ul după care s-a ghidat Cosmin Răileanu, un tânăr antreprenor care a demonstrat că dacă ai voință, talent și crezi cu tărie în ceea ce ți-ai propus să faci, nu ai cum să dai greș.

În timp ce alți tineri de vârsta lui au luat calea străinătății, convinși că așa au mai multe șanse de a-și valorifica ideile și planurile de viață, Cosmin a decis să rămână în orașul natal, la Râmnicu Sărat, și să pună pe picioare o afacere în care a crezut de la început. Culmea, o afacere în care doar el a crezut! Deși descurajat de cei apropiați care i-au spus că nu are nicio șansă să scoată bani din acest business, să se dezvolte și să devină cunoscut în toată țara, Cosmin nu s-a gândit nici măcar o clipă să dea înapoi. Din contră, a luptat să arate că planul său este unul de viitor și-a câștigat. A demonstrat că poate să facă performanță. De 8 ani, vinde mult, vinde ieftin, atât în țară, cât și peste hotare, iar afacerea sa a crescut în ultimii doi ani cât altele în 10.

Cosmin Răileanu a crescut în lumea afacerilor. Tatăl său deținea o firmă și, automat, cumva i-a insuflat acest “microb”. Prin anii de liceu, tânărul a început să își dorească să facă bani din vânzări. A început timid, cu câteva pungi de semințe de la fabrica tatălui, vândute prin Râmnicu Sărat. După câțiva ani s-a angajat ca agent de vânzări, pentru ca mai apoi să își deschidă propria firmă de fier forjat. Anul  2014, însă, a fost cel care avea să-i schimbe viața. Atunci și-a îndreptat privirea către un business care i-a adus faima și cu care, treptat, a cunoscut gustul succesului.

Antreprenorul râmnicean a venit cu o idee inovatoare: o casă de comenzi pentru achiziția de materiale de construcții. În 8 ani de zile, a ajuns să livreze tot ce înseamnă materiale de construcții, mai puțin lemn, în întreaga țară, direct din fabrica producătorului.

“A fost un cumul de întâmplări. Prima dată mi-am construit casa și mi-am dat seama ce se întâmplă pe piața materialelor de construcții și că există o lipsă mare de seriozitate, de transparență, de prietenie cu clientul, de consultanță. Apoi, am văzut că, de fapt, comerțul merge, dar totul se duce către on-line. Și, încet încet, am cochetat cu internetul dar, neavând pe nimeni care să aibe puterea să vândă materiale grele on-line, pentru că nu se potrivea să trimiți prin curier paleți de cărămidă sau, știu eu, acoperișuri, m-am gândit că poate fi o variantă să le ducă cei de la fabrică. Și atunci am început să conturez ideea.”

Confruntându-se chiar el cu problemele pe care le întâmpină orice persoană care intenționează să își construiască o casă, Cosmin a înțeles ce trebuie schimbat în acest domeniu. A fost punctul din care a început construcția propriului business. A pus pe picioare o casă de comenzi, practic un loc în care clientul poate comanda ce are nevoie, de acasă, din fața calculatorului, fără să piardă timp prin magazine. Și nu doar atât. Marfa fiind ridicată direct din fabrică și livrată clientului, dispar costuri legate de depozitare și manipulare, ceea ce se traduce printr-un preț mai bun oferit clientului.

Sursa Facebook Cosmin Răileanu

“Ideea e că noi am reușit să scurtăm acest lanț clasic de la fabrică la depozit, de la depozit la client. Noi am reușit să evităm acest cost imens cu marfa care înseamnă stocare, logistică, manipulare. În cazul nostru, mașina merge o singură dată de la fabrică la client, asta este marea diferență între cele două concepte, clasic și on- line. Însă, sunt foarte multe magazine on-line care afișează un preț. Ei bine, acel preț este prețul magazinului, dar trebuie să te duci după ele, să intri în magazin, să le iei cu căruiorul, să le pui în mașină. E destul de costisitor să te învoiești de la serviciu să-ți cumperi materiale de construcții. La noi trimiți lista, ai consultanță, ai ofertă, după care primești proforma dacă vrei să plătești și îți vine marfa acasă.”

Casa de comenzi “Vindem-Ieftin” este un loc în care intri printr-un click, spui ce materiale ai nevoie, unde primești consultanță și oferte din care să alegi, cu diverse prețuri, iar în final primești marfa direct la ușă.

“Nu este un magazin clasic în care clientul poate să intre și să cumpere orice vrea pentru că nu poți să ai aceleași prețuri oriunde în România. Transportul este o componentă foarte importantă din preț și atunci trebuie să calculăm în funcție de zona de livrare, mai mulți factori în funcție de care calculăm prețul. Clientul trebuie să lase o listă cu materiale și zona de livrare. Noi îl contactăm și identificăm mai multe nevoi, informații, mai multe situații, cum îl putem ajuta să cumpere mai ieftin. Persoane fizice, antreprenori care construiesc, firme care cumpără pentru construcțiile pe care le fac, oricine construiește poate apela la serviciile noastre. Noi lucrăm cu avans, pentru a putea oferi prețul bun.”

În timp, mai ales în pandemie, comerțul on-line a cunoscut o dezvoltare impresionantă, ceea ce a făcut ca și ideea inovatoare a lui Cosmin să înflorească. Toate restricțiile impuse de pandemie au trimis majoritatea clienților magazinelor de profil pe piața on-line. Astfel, cu o investiție inițială de 10 000 de euro, antreprenorul râmnicean a ajuns, în plină pandemie, la o cifră de afaceri de 10 milioane de euro. În primul an de pandemie, afacerea lui Cosmin a crescut cu circa 74% față de anul precedent, în timp ce anul acesta creșterea este de peste 50%.

Sursa Facebook Cosmin Răileanu

“Eu aveam o firmă de fier forjat și am pornit la drum fără ajutorul nimănui, dar susținut de acea firmă, financiar. Am început cu 10 000 euro pe care îi aveam, i-am pus în contul firmei și cu aceia am plătit primii oameni, marfa, calculatoare.  Am început timid, cu câteva comenzi, câțiva oameni. Am reușit să implementăm foarte bine sistemul, am crescut exponențial. Anul acesta închidem cu 10 milioane euro. În ultimii doi ani vânzările au crescut, iar lucrurile merg spre foarte bine. Primul an de pandemie am avut o creștere de 74% și anul acesta cred că închidem cu 55 %.„

Drumul de la primul pas și până la culmile succesului a fost extrem de anevoios. Cosmin Răileanu a pornit la drum singur, ba chiar descurajat de cei din jur, care priveau sceptici la avântul său. Nimeni nu îi dădea vreo șansă, ba chiar încercau să îl convingă să se oprească. A fost greu să câștige și încrederea clienților, mai ales că era vorba despre plata on-line, unde fraudele pot fi întâlnite la tot pasul. Dar, în loc să se dea bătut, toate aceste reacții l-au impulsionat și l-au făcut să își dorească și mai mult să arate că planul său este realizabil. Acum, după 8 ani de când “vinde ieftin”, Cosmin Răileanu se poate mândri cu peste 50 000 de clienți, din țară dar și de peste hotare.

Sursa Facebook Cosmin Răileanu

“Am fost foarte descurajat. Foarte multe persoane mi-au spus la început că nu va merge, că nu are cum să funcționeze. Dar, nu m-am lăsat, pentru că toate calculele arătau bine. Și m-am gândit: “Nu am cum să nu reușesc, dacă nu am costuri și pun adaos mic, n-am cum să nu vând.” Am avut situații când clienții nu aveau încredere în noi să ne dea banii pe internet, oamenii erau sceptici, am rezolvat-o cu recenziile video, și, încet, încet, oamenii au ajuns să înțeleagă că ceea ce facem, facem corect și chiar dacă, să zicem, oferim un preț la fel ca cel de pe piață, pentru că poate clientul nu are o cantitate foarte mare și nici noi nu putem face minuni, faptul că economisește timp și că poate cumpăra totul dintr-un singur loc, face diferența. Plus că oferim consultanță, iar piața materialelor de construcții este foarte comisionată și foarte mulți clienți care nu cunosc domeniul sunt păcăliți de meseriași, constructori mici. În cei 8 ani de activitate avem peste 50 000 de clienți în toată țara. Livrăm și în afară, în special pentru românii care lucrează în afara țării.”

Odată câștigată încrederea românilor, antreprenorul râmnicean vede viitorul cu alți ochi: vrea să extindă conceptul său, în premieră, la nivel mondial.

“Mă gândeam zilele trecute dacă există vreo companie  care să vândă mondial materiale de construcții în stilul acesta. Și nu e, așa că putem să deschidem noi drumul, deși e foarte mult de muncă până acolo.”

Sursa Facebook Cosmin Răileanu

Cosmin Răileanu este un model pentru toți tinerii din România. Este confirmarea faptului că un business are șanse de reușită chiar si atunci când cel care il pune pe picioare înoată împotriva valului. Mai ales atunci! Cosmin Raileanu putea să aleagă orice loc din lume, dar a rămas la Râmnicu Sărat, un oraș mic de provincie, locul în care s-a născut, unde s-a dezvoltat și unde a realizat tot ceea ce și-a propus: o afacere care depășește granițele țării.

“În on-line putem să trecem și peste graniță, lăsăm aici sediul. Lucrând de aici, putem să înflorim zona, să contribuim la dezvoltare, avem câteva dealuri aproape, orașul este poziționat bine, nu este nici foarte aglomerat, aici am familia, casa, copiii, prietenii. Copiii și-au făcut și ei prieteni. Cred că on-line-ul a deschis multe drumuri și sunt foarte mulți oameni care s-au retras în zone mai puțin circulate, lucrează on-line și câștigă la fel de bine, sau mai mult. Sunt alternative, dacă vrei să schimbi ceva, nu trebuie neapărat să te muți după noroc, aduci norocul la tine.”

Casa de comenzi “Vindem-Ieftin” înseamnă, în prezent, munca a 40 de persoane, majoritatea din Râmnicu Sărat.    Prin trimitere esti de acord cu termenii si conditiille "GDPR"

    Vezi mai jos mea in intregime

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    1 × 4 =