Buget nerealist – Realitatea în Construcții #47

Bună din nou!

O altă greșeală, probabil, și cea mai des întâlnită este să pleci la drum cu un buget nerealist.Ei bine, fiecare casă, proiect sau amenajare este unică și este adaptată pretențiilor tale, suprafeței pe care vrei să construiești.

Ei bine, la acea suprafață construită, doar din volumetrie pot fi diferențe de 20% la costuri. Aud cel mai des și văd în mediul online întrebări:„Cât costă metrul pătrat materialul?” sau „Cât costă metrul pătrat manopera?” sau „Cât costă metrul pătrat de construit la gata?” sau cu tot cu materiale. O altă componentă este manopera, care într-adevăr este mai mică în România, este mai ieftină, dar asta și din cauza performanțelor și din cauza multor evazioniști care nu lucrează cu forme legale. Ei bine, nu este o regulă, nu este o formulă prin care să estimăm corect aceste cheltuieli pe care le vom avea și asta din lipsa experienței, chiar dacă facem lucrarea cu un antreprenor general tot pot apărea schimbări de situație.

Cel mai bine este să îți planifici fiecare etapă în parte, să-ți dimensionezi un proiect realist adaptat bugetului tău și să nu îți faci speranțe că îți vor ajunge banii până la finalul lucrării. De obicei, spre sfârșit banii se cam termină și atunci apar compromisurile. Pot să vă spun că materialele de construcții sunt mai scumpe în România. Poate la aceeași calitate ca cele din afară, dar pentru că majoritatea fabricilor sunt în afara țării ele transportându-se în România, ridică costurile.

Așa că nu este în regulă să luați ca și etalon prețurile de afară și în acest caz nu poți să îi constrângi atunci când îți greșesc sau când îți livrează o lucrare defectuoasă. Nu ai cum să îl tragi la răspundere pentru că nu există aceste reglementări și se poate lucra foarte mult la negru. Atunci trebuie să mai repari încă odată, trebuie să mai faci încă un compromis să mai cumperi încă o dată materiale, ceea ce îți poate afecta din nou bugetul! Așadar, sfatul meu este să porniți la drum cu un buget realist.

Să îți iei acolo în plus și un procent de 20 – 30 % de cheltuieli neprevăzute pentru că, cu siguranță nu poți estima anumite etape pe care tu nu le vezi. E posibil să nici nu știi că există acele etape intermediare de construcție și atunci este bine să fi foarte atent și să nu iei în calcul ceea ce auzi în mediul online și să filtrezi foarte bine aceste informații.

Îți mulțumesc că mă urmărești și îți doresc mult succes în proiectele tale!    Prin trimitere esti de acord cu termenii si conditiille "GDPR"

    Vezi mai jos mea in intregime

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    5 + 9 =